Οι ρακέτες Padel εχουν συνήθως μια διαρκεια ζωής έως και 100 παιχνίδια για casual παίκτες, επομένως 6-12 μήνες για παίκτες που επισκέπτονται το γήπεδο 2-3 φορές την εβδομάδα. Αυτή η διάρκεια αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με την συχνότητα που χρησιμοποιείται, το τρόπο φύλαξης της ρακέτας (δες πως πρέπει να τη φυλάς  ΕΔΩ ),το στυλ παιχνιδιού, καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιούνται και την ποιότητα κατασκευής της ρακέτας. 

ANATOMIA THΣ ΡΑΚΕΤΑΣ

Εν συντομία, μια ρακέτα αποτελείται από 3 κύρια μέρη: ένα σωληνωτό πλαίσιο (tubular frame), έναν πυρήνα αφρού και μια επιφάνεια από ανθρακονήματα (ή fiberglass). Το σωληνοειδές πλαίσιο είναι συνήθως 2 σωλήνες από κοίλο ανθρακονήματα που σχηματίζουν το σχήμα της ρακέτας μέσα στην οποία τοποθετείται μια εγκοπή από αφρό καουτσούκ από πολυαιθυλένιο ή EVA. Ο αφρός αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του όγκου της ρακέτας. Στη συνέχεια, ένα στρώμα υφασμάτων από ανθρακονήματα ή υαλοβάμβακα τυλίγεται γύρω από το πλαίσιο και τον αφρό. Πολλές μάρκες padel κατασκευάζουν ρακέτες πολλαπλών στρωμάτων που συνδυάζουν διαφορετικά στρώματα με διαφορετικές πυκνότητες ανθρακονήματος με πολλαπλά στρώματα υαλοβάμβακα για να κάνουν την αίσθηση του χτυπήματος πιο ομαλή. Επίσης ο πυρήνας EVA μπορεί να έχει διαφορετική πυκνότητα στα εξωτερικά στρώματα και διαφορετική στο κέντρο. Οποιοδήποτε από αυτά τα υλικά μπορεί να καταστραφεί από ένα τραυματικό χτύπημα σε τοίχο ή άλλη ρακέτα ή σταδιακά σε πολλές βολές. Πρέπει να έχετε κατά νου ότι κάθε χτύπημα με οποιαδήποτε επιφάνεια εκτός από την μπάλα βλάπτει τη ρακέτα σας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΑΛΙΑΣ ΡΑΚΕΤΑΣ

Οι παλιές ρακέτες εμφανίζουν μερικά συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε ενώ παίζετε. Έχουν χαμηλότερη απόδοση μπάλας καθώς ο συμπιεσμένος αφρός έχει χάσει πολλές από τις ελαστικές του ιδιότητες και δεν ανακτά το αρχικό του σχήμα όπως κατασκευάστηκε. Έρευνες αναφέρουν ότι μετά από μόλις 700 δοκιμαστικές βολές, η συμπεριφορά της ρακέτας είχε αλλάξει – ορισμένες ρακέτες μαλάκωσαν, ενώ άλλες σκλήρυναν. Ο ήχος από μια παλιά ρακέτα θα έχει ένα βαθύτερο, κούφιο χτύπημα στον τόνο του. Το χτύπημα της μπάλας μπορεί σταδιακά να εξασθενίσει παρά την επαφή με αυτήν στο sweet spot μιας παλιάς ρακέτας. Η μειωμένη απορρόφηση των χτυπημάτων από τον αφρό μιας παλιάς ρακέτας θα σας κάνει να νιώσετε δυνατούς κραδασμούς στο χέρι σας, επομένως οι παίκτες με ιστορικό tennis elbow ή επικονδυλίτιδα, ειδικότερα, θα πρέπει να αντικαθιστούν τις ρακέτες τους τακτικά.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΡΑΚΕΤΑΣ

Οι προχωρημένοι παίκτες με επιθετικά στυλ παιχνιδιού, με συχνά smashes και πολλά διαφορετικά δυνατά σουτ θα καταπονήσουν περισσότερο και συντομότερα τις ρακέτες τους οπότε θα θέλουν να αντικαθιστούν τις ρακέτες τους συχνότερα. Οι επαγγελματίες παίκτες, για παράδειγμα, που παίζουν 4 ώρες ή περισσότερες κάθε ημέρα, αλλάζουν τις ρακέτες τους συνήθως κάθε έναν ή δύο μήνες. Επιπλέον, οι ρακέτες με σκληρότερα υλικά, όπως ανθρακονήματα 3K και άνω, που συνδυάζουν σκληρό αφρό EVA θα διαρκέσουν περισσότερο από τις μαλακότερες επιφάνειες από υαλοβάμβακα και τον μαλακό αφρό πολυαιθυλενίου με τους οποίους παίζουν συχνά οι αρχάριοι παίκτες. Όπως καταλαβαίνετε, μια ρακέτα από fiberglass μπορεί να είναι φθηνότερη και ευκολότερη για έναν αρχάριο παίκτη να τη συνηθίσει, αλλά δεν θα κρατήσει πολύ. Επίσης ο τρόπος φύλαξης της ρακέτας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς ανεξαρτήτως υλικών, αν δεν φυλάσσεται σωστά, η διάρκεια ζωής της μειώνεται δραστικά. Ο πυρήνας από καουτσούκ αφρού της ρακέτας padel είναι το πιο ευαίσθητο μέρος της ρακέτας padel και είναι ευαίσθητο στο περιβάλλον της. Η αποθήκευση της ρακέτας σας σε ξηρό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου θα αποτρέψει την πρόωρη φθορά του πυρήνα του αφρού. Ρακέτες που εκτίθενται σε καιρικές συνθήκες (υψηλες θερμοκρασίες το καλοκαίρι, πολύ χαμηλές τον χειμώνα, υγρασία κτλ) λόγω της συστολής και της διαστολής που συμβαίνει στις επιφάνειες αλλά και στην απορρόφηση (ή την έλλειψη )υγρασίας  απο τον αφρό, χαλάνε πολύ γρήγορα.Μην αφήνετε τη ρακέτα σας στον ήλιο ή σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από -15° ή υψηλές θερμοκρασίες πάνω από 40°C. Τα αυτοκίνητα είναι θερμοκήπια, οπότε αποφύγετε να κρατάτε τη ρακέτα σας στο αυτοκίνητο.Αποθηκεύστε τη ρακέτα σας κάθετα μακριά από βαριά αντικείμενα που μπορούν να συμπιέσουν την επιφάνεια της. Μια τσάντα ρακέτας padel θα προσφέρει ευκολία στη συσκευασία του padel ενώ παρατείνει τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού σας. Επίσης πρέπει να τοποθετείται κατα την αγορά της ρακέτας frame protector (ΔΕΣ ΕΔΩ ) για να προστατεέυει απο γδαρσίματα και χτυπήματα . 

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΗ ΡΑΚΕΤΑ ΜΟΥ

  1. Πρώτον, και ίσως ο πιο συνηθισμένος λόγος για την αντικατάσταση μιας ρακέτας είναι όταν υπάρχουν ρωγμές στην επιφάνεια. Τα τσιπς της βαφής ή οι μικρές ρωγμές στην εξωτερική επιφάνεια είναι αισθητικά ελαττώματα που δημιουργούνται ενώ οι ρακέτες ψήνονται στο εργοστάσιο και δεν θα επηρεάσουν το παιχνίδι σας. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, βαθιές ρωγμές στην επιφάνεια θα δημιουργήσουν ένα νεκρό σημείο όπου η μπάλα θα αναπηδήσει από τη ρακέτα με απρόβλεπτους τρόπους ή δεν θα αναπηδήσει καθόλου. Αυτές οι ρωγμές εμφανίζονται συνήθως σε τρία σημεία και δημιουργούνται κυρίως από κακή χρήση της ρακέτας. Αν συνηθίζετε να χτυπάτε ο ένας τη ρακέτα του άλλου με το ζευγάρι σας όταν κερδίζετε έναν πόντο, ίσως πρέπει να το σταματήσετε. Εάν χτυπάτε απαλά τη ρακέτα σας στο γόνατό σας ενώ περιμένετε, τότε σταματήστε το ξανά. Μην πετάτε ή χτυπάτε τη ρακέτα σας στο γήπεδο ή στον φράχτη εάν χάσετε έναν πόντο. Όλοι αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους που βλάπτουν τη ρακέτα σας. Κατά σειρά σοβαρότητας, τα σημεία που συνήθως ραγίζουν είναι: στην πρόσοψη της ρακέτας από τη μια τρύπα στην άλλη, στην επιφάνεια της ρακέτας από τη μια τρύπα μέχρι την άκρη της όψης της ρακέτας και κατά μήκος της άκρης του πλαισίου της ρακέτας. Συνήθως, αυτά τα νεκρά σημεία μειώνουν τη δύναμη που μεταφέρεται στην μπάλα. Οι παίκτες μπορούν συνήθως να τελειώσουν τον αγώνα με μια ρακέτα με μια ρωγμή όπως μία από τις παραπάνω, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουν να έχουν μια νέα ρακέτα μέχρι τον επόμενο αγώνα.
  2. Ο δεύτερος πιο τραυματικός τρόπος με τον οποίο σπάει μια ρακέτα είναι όταν σπάσει το πλαίσιο της ρακέτας. Το πλαίσιο παρέχει τη δομή και τη σταθερότητα στη ρακέτα και έτσι  δεν μπορεί πλέον να κρατήσει το σχήμα της μετά από ζημιά στο πλαίσιο. Τα σπασμένα πλαίσια συμβαίνουν συχνά ως αποτέλεσμα δύο παικτών που χτυπούν τις ρακέτες τους μαζί. Οι ρακέτες συνήθως κάνουν έναν δυνατό ήχο σαν κροτάλισμα όταν συμβαίνει αυτό. Οι παίκτες θα πρέπει να αλλάζουν τις ρακέτες τους αμέσως όταν είναι δυνατόν καθώς οι ρακέτες με ραγισμένα πλαίσια θα έχουν απρόβλεπτη συμπεριφορά.

  3. Το τελευταίο σημάδι ότι μια ρακέτα πρέπει να αντικατασταθεί είναι όταν ο αφρός έχει συμπιεστεί ή ξεραθεί πάρα πολύ. Αυτό συμβαίνει σταδιακά σε πολλές βολές, οπότε είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς, τουλάχιστον στην αρχή. όταν μια ρακέτα είναι ολοκαίνουργια, πιέστε την πρόσοψη της ρακέτας για να συγκρίνετε τη συμπίεση στην παλιά σας ρακέτα με τη νέα. Ή ελέγξτε το μέγεθος της συμπίεσης σε διαφορετικές περιοχές και στις δύο πλευρές της πρόσοψης της ρακέτας. Οι συμπιεσμένοι πυρήνες χάνουν το «ελατήριο» τους και θα συμπιεστούν αλλά θα το νιώσετε πιο σκληρό και πιο άκαμπτο. Εάν αυτό δεν είναι τόσο ξεκάθαρο, το χέρι σας θα αντιληφθεί τους πρόσθετους κραδασμούς και τους ήχους που προκύπτουν από έναν συμπιεσμένο πυρήνα ενώ παίζετε.

 

ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Οι παίκτες θα πρέπει να συμπεριφέρονται στο γήπεδο όπως νιώθουν πιο άνετα, φυσικά, αλλά υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα σχετικά με τη διάρκεια ζωής της ρακέτας σας.

  1. ο ευκολότερος τρόπος για να καταστρέψετε τη ρακέτα σας είναι χτυπώντας τη στη ρακέτα του συντρόφου σας σε μια βολή στη μέση. θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στις διφορούμενες μπάλες στη μέση του γηπέδου όταν δεν ξέρετε πού είναι το ζευγάρι σας. Παίξτε με προσοχή σε αυτές τις καταστάσεις και ίσως χάσετε έναν ή δύο πόντους, μπορεί να είναι καλύτερο για το παιχνίδι σας μακροπρόθεσμα.
  2. Το να βγάζεις την απογοήτευσή σου στη ρακέτα σου όταν χάνεις αυτόν τον πόντο, πιθανότατα κάνει τους ανθρώπους με τους οποίους παίζεις να νιώθουν άβολα. Σκεψου λοιπόν έναν άλλο τρόπο για να ξεσπάσεις την ενταση σε έναν ανταγωνιστικό αγώνα. Διασκεδασε καθε στιγμή του και μην αφήνεις τιποτα να σε επηρεάζει αρνητικά.

Οι ακριβές ρακέτες διαρκούν περισσότερο από τις φθηνές ρακέτες; Εν ολίγοις, όχι. Ορισμένες φθηνές ρακέτες έχουν δοκιμαστεί και αποδειχθεί ότι είναι πιο ανθεκτικές από τις πιο ακριβές. Τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι τα υλικά της ρακέτας και η ποιότητα κατασκευής, τα οποία δεν σχετίζονται άμεσα με την τιμή. Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, πιστεύουν ότι οι μάρκες padel παράγουν προϊόντα υψηλότερης ποιότητας από μια μάρκα μαζικής παραγωγής Επίσης, τα σκληρότερα υλικά, όπως οι επιφάνειες από ανθρακονήματα και οι πυρήνες αφρού υψηλής πυκνότητας οδηγούν σε πιο ανθεκτικές ρακέτες, αλλά αυτές οι ρακέτες είναι επίσης πιο δύσκολες για τον παίκτη, ώστε να συνηθίσει να παίζει μαζί τους.

Η αναβάθμιση της ρακέτας padel μου θα βελτιώσει το παιχνίδι μου; Η αναβάθμιση της ρακέτας padel σας θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε το παιχνίδι σας – αν νιώθεις ότι η ρακέτα σε κρατάει πίσω σε σύγκριση με την προσπάθεια που δίνεις σε ένα παιχνίδι – Εάν αυτή τη στιγμή παίζετε με μια κατεστραμμένη ρακέτα padel που ανταποκρίνεται με απρόβλεπτους τρόπους ή αλλιώς αισθάνεστε άβολα με τη ρακέτα padel σας. Αν θέλετε βοήθεια για να βρείτε τη σωστή ρακέτα padel για το στυλ παιχνιδιού και το επίπεδό σας ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ  .

Ποια είναι η πιο ανθεκτική ρακέτα padel; Ως αποτέλεσμα της καταστροφικής φύσης των δοκιμών αντοχής, δυστυχώς, υπάρχουν πολύ λίγα αντικειμενικά δεδομένα σχετικά με την ανθεκτικότητα των ρακέτες padel. Ωστόσο, πολλές διαφορετικές μελέτες και τα σχόλια που έχουν όλες οι μάρκες από τις έρευνες πελατών, είναι δύσκολο να εξαχθεί ένα αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, οπότε αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. H καλύτερη ρακέτα ενός παίκτη μπορεί να είναι η χειρότερη για έναν άλλο τόσο από άποψη παιχνιδιού όσο και από άποψη ποιότητας. 

ΔΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΡΑΚΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΑΣ ΕΔΩ  .

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΟΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ