To πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξει ένας αθλητής padel είναι η σωστή επιλογή ρακέτας. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιεί μια ρακέτα προσαρμοσμένη στο επίπεδό του. Αυτό θα αποτρέψει πιθανούς τραυματισμούς και κόπωση, βελτιώνοντας παράλληλα την απόδοση και την απόλαυση του παιχνιδιού . Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να σας σας δώσουμε τις καλύτερες συμβουλές μας για να επιλέξετε τη σωστή ρακέτα padel σύμφωνα με τις ανάγκες σας!

Πριν μιλήσουμε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας ρακέτας padel, θα πρέπει να ορίσουμε τα διαφορετικά επίπεδα παιχνιδιού και τις βασικές απαιτήσεις:

  • Αρχάριος παίκτης (μηδενική εμπειρία έως και 7 μήνες): καθώς η τεχνική σας εξελίσσεται, θα χρειαστεί να επιλέξετε μια εύκολη στο παιχνίδι ρακέτα , η οποία να είναι αρκετά ελαφριά (κάτω από 370 gr) , οι οποίες είναι εύκολες στο χειρισμό και θα σας διευκολύνει να μάθετε γρήγορα την τεχνική των χτυπημάτων αλλά και θα προσφέρει αρκετό έλεγχο ώστε να μάθετε να κατευθύνετε την μπάλα στο σωστό σημείο. Οι ρακέτες των αρχαρίων συνήθως έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους τον έλεγχο των χτυπημάτων κι έχουν κυκλικό σχήμα (πρωτίστως) ή δάκρυ.
  • Intermediate παίκτης (εμπειρία σχεδόν ενός έτους) : Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι παίκτες τένις οι οποίοι μπαίνουν τώρα στο χώρο του padel. Οι παίκτες αυτοί κατέχουν σε ικανοποιητικό επίπεδο την τεχνική όλων των χτυπημάτων, ενώ κατέχουν επαρκώς και την τεχνική του σπιν. Είναι εξοικειωμένοι με το τζάμι και γνωρίζουν πως να το χρησιμοποιούν . Οι ρακέτες που είναι κατάλληλες γι’ αυτούς τους παίκτες προσφέρουν συνδυασμό δύναμης κι ελέγχου των χτυπημάτων τους .Tο στυλ παιχνιδιού ίσως δεν είναι ακόμα καθορισμένο και το ιδανικό είναι να  αναζητήσουν μια ευέλικτη ρακέτα που προδ΄φερειε έναν καλό συνδυασμό ισχύος και ακρίβειας, δύναμης και ελέγχου. 
  • Advance παίκτης (από έναμισι έτος εμπειρίας και πάνω): Συγκεκριμένα παίκτες padel με εμπειρία μεγαλύτερη των 2 ετών έχοντας παίξει σε αρκετά τουρνουά προχωρημένου επιπέδου και έχουν καταφέρει νίκες. . Οι παίκτες αυτοί γνωρίζουν τεχνικά πολύ καλά όλα τα χτυπήματα, χρησιμοποιούν αρκετα συχνά το σπιν,  και γνωρίζουν πως να προσαρμοστούν και αντιμετωπίσουν το παιχνίδι των αντιπάλων τους. Οι παίκτες αυτοί πρέπει να επιλέγουν ρακέτα ανάλογα με τον τρόπο παιχνιδιού τους καθως ο τρόπος κατασκευής των ρακέτων σε αυτό το επίπεδο είναι πιο πολύπλοκος και συνήθως συνδυάζει διαφορετικά υλικά, διάφορετικές πυκνότητες στον πυρήνα, αρκετά στρώματα carbon & fiberglass εσωτερικά ενώ το σχήμα μπορεί να είναι και υβριδικό. Σε κάθε περίπτωση και  στυλ παιχνιδιού (επιθετικό ή control), ο advanced παικτης θα πρέπει  να αναζητήσειε είτε μια ρακέτα με μέγιστη ισχύ ή μεγάλη ακρίβεια.

____________________________________________________________________________________________________________________

Σε κάθε περίπτωση οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να προσέξετε για να επιλέξετε την ιδανική σας ρακέτα padel είναι το σχήμα, η ισορροπία, το βάρος και το υλικό. 

Στρογγυλό σχήμα:

Με ισορροπία βάρους χαμηλά και πιο κοντά στη λαβή, οι ρακέτες με στρογγυλό σχήμα είναι οι πιο ευέλικτες. Έχουν μεγάλο sweetspot (σημείο που αν χτυπήσει κανείς την μπάλα θα πάρει την καλύτερη απόδοση στο χτύπημα) sweetspot , είναι αρκετά επιεικής & δίνουν περισσότερη σιγουριά, άνεση κι έλεγχο στα χτυπήματα αφού παρέχουν εξαιρετικό έλεγχο, το οποίο είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για περιστασιακούς και αμυντικούς παίκτες padel, ενώ είναι ιδανικές για αρχάριους  Το μειονέκτημα των στρογγυλών ρακετών padel είναι η έλλειψη ισχύος τους στα χτυπήματα. Είναι συνήθως οπισθοβαρείς , γεγονός που επιτρέπει τον εύκολο χειρισμό της ρακέτας και τον έλεγχο των χτυπημάτων. Είναι ιδανικές για άμυνες και βολέ αλλά δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές για δυνατά smash χτυπήματα.

____________________________________________________________________________________________________________________

Δάκρυ:

Οι ρακέτες padel σε σχήμα δάκρυ έχουν ισορροπία κοντά στη μέση, Είναι αρκετά ευέλικτες και προσφέρουν ιδανικό συνδυασμό ελέγχου και δύναμης ενώ χρησιμοποιούνται συνήθως από παίκτες που παίζουν από κάθε σημείο του γηπέδου τόσο αμυντικά όσο κι επιθετικά. Λόγω του sweetspot τους στο κέντρο,τ ο βάρος συγκεντρώνεται λίγο πιο ψηλά σε σχέση με αυτές που έχουν στρόγγυλο σχήμα και σε ευθεία με το λαιμό της ρακέτας.  Αυτή η κατασκευή ανακουφίζει το βραχίονα & δίνει στον παίκτη περισσότερο έλεγχο και ευκολότερο χειρισμό. ενώ προσφέρουν έναν τέλειο συνδυασμό ισχύος και ελέγχου.

Ταιριάζουν ιδανικά σε intermediate παίκτες και σε παίκτες που δεν έχουν ακόμη εξειδικευμένο παιχνίδι (αμυντικό ή επιθετικό)

____________________________________________________________________________________________________________________

Διαμάντι:

Με μια ισορροπία και το sweetspot πιο κοντά στην κορυφή, αυτός ο τύπος ρακέτας είναι σαφώς ο πιο ισχυρός και η επιλογή των περισσότερων επαγγελματιών παικτών. Ταιριάζουν απόλυτα στους παίκτες με επιθετικό πνεύμα αφού δίνουν δύναμη στα χτυπήματα ειδικά σε αυτούς που παίζουν στην αριστερή πλευρά του γηπέδου από την οποία εκτελούνται τα περισσότερα smash.

Μπορούν επίσης να προκαλέσουν κόπωση στο χέρι σε μη προπονημένους παίκτες.  Οι εμπροσθοβαρείς ρακέτες προσφέρουν περισσότερη δύναμη στα χτυπήματα με δεδομένο ότι ο παίκτης έχει και καλή τεχνική και επαρκή σωματική δύναμη. Λόγω των μεγάλων ροπών που αναπτύσσονται ειδικά κατά τα γρήγορα χτυπήματα, υπάρχει η αισθηση μεγαλύτερου βάρους ενώ άλλο ένα μειονέκτημα είναι η ευελιξία καθώς δεν συγχωρούν λάθη στα χτυπήματα της μπάλας. Οι ρακέτες αυτές είναι ακατάλληλες για αρχάριους και κατάλληλες για προχωρημένου επιπέδου παίκτες.

____________________________________________________________________________________________________________________

Η επόμενη λεπτομέρεια που πρέπει να παρατηρήσει κάποιος είναι η ισορροπία της ρακέτας. Άμεσα συνδεδεμένη με το σχήμα, παίζει μεγάλο ρόλο στην ευελιξία μιας ρακέτας padel. Η ρακέτα διαμάντι με ψηλό sweetspot (βαριά κεφαλή) προσφέρει μέγιστη ισχύ, αλλά είναι πιο σκληρή  και δύσκολη στον χειρισμό. H ρακέτα με σχήμα δάκρυ έχει ουδέτερη ισορροπία που παρέχει όμως μεγάλη ευελιξία. Η στρογγυλή ρακέτα ονομάζεται head light: το βάρος βρίσκεται κυρίως κοντά στη λαβή, κάτι που βοηθάει για γρήγορες αντιδράσεις και έλεγχο.

Οι περισσότερες ρακέτες padel για ενήλικες παίκτες ζυγίζουν μεταξύ 360 g και 375 g. Αυτό είναι επίσης ένα καλό εύρος βάρους για παίκτες που αναζητούν ένα συνδυασμό ισχύος και ελέγχου. Κάτω από τα 370 γραμμάρια, μια ρακέτα padel μετακινείται πιο γρήγορα, είναι πιο κατάλληλη για χτυπήματα αντίδρασης αλλά λιγότερο ισχυρή. Μια ελαφριά ρακέτα padel θα ταιριάζει σε beginner παίκτες, γυναίκες (340 έως 360 g) και παιδιά μεταξύ 5 και 10 ετών (280 έως 340 g). Πάνω από 375 g, μια ρακέτα padel φέρνει περισσότερη δύναμη, αλλά είναι επίσης λιγότερο ευέλικτη και λιγότερο προσανατολισμένη στον έλεγχο. Μια βαριά ρακέτα θα είναι πιο αποτελεσματική για το επιθετικό παιχνίδι αλλά χρειάζεται εξαιρετικές σωματικές δεξιότητες.

Η επιφάνεια πρόσκρουσης μιας ρακέτας padel κατασκευάζεται γενικά από fiberglass (φθηνό αλλά βαρύ) ή με carbon (ακριβότερο αλλά ελαφρύ) σε έως και 3 στρώσεις. Μια ρακέτα μπορεί να έχει περισσότερες απο μία στρώσεις επιφανειών. Αυτό την κάνει καλύτερη όσον αφορά την αντοχή και τη διαρκεια ζωής της, ενώ συγχρόνως επηρεάζεται  η ισχύς της.

Ο πυρήνας μιας ρακέτας αποτελείται από:

FOAM (Πολυαιθυλένιο): ένα μαλακό υλικό γνωστό για την άνεσή του, που χρησιμοποιείται για ρακέτες padel με μαλακές ίνες στην επιφάνεια πρόσκρουσης.

EVA (Ethylene Vinyl Acetate): χρησιμοποιείται για την ικανότητα να επανέρχεται γρήγορα στην αρχική του θέση μετά την κρούση, το μικρό του βάρος και την αντοχή του στις υψηλές θερμοκρασίες.

Σαν αποτέλεσμα μπορούμε να πούμε συνοπτικά ότι Ένας μαλακός αφρός & μαλακές ίνες στην επιφάνεια κρούσης προσφέρουν μεγαλύτερη δύναμη ενώ EVA με σκληρές ίνες προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια.

____________________________________________________________________________________________________________________

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε το προφίλ του κάθε παίχτη σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Μπορείτε να δείτε μοντέλα ρακετών ανά κατηγορία πατώντας πάνω στους τύπους παίκτη!

Τύπος παικτη Παιδί Beginner Intermediate Advanced / Pro
Αμυντικός Επιθετικός
Χρειάζεται Eυελιξία Eυελιξία & έλεγχο Συνδυασμό δύναμης και ελέγχου Aκρίβεια &
ευελιξία
Δύναμη
Σχήμα Round / στρογγυλό Round / στρογγυλό Teardrop / δάκρυ Round/Teardrop στρογγυλό ή δάκρυ Diamond /διαμάντι
Balance Head Light Head Light Neutral Neutral or head light Head heavy
Βάρος <320g <370g 360-370g 360-370g >365g
Υλικά FOAM + fiberglass FOAM+ fiberglass E.V.A + mix Carbon/Fiberglass E.V.A + Carbon E.V.A + Carbon

 

 

 

 

____________________________________________________________________________________________________________________

Σύμφωνα με τα παραπάνω, εχουμε επίσης διαχωρίσει όλη τη γκάμα μας και ανά φύλο και τύπο παιχνιδιού τις ρακέτες ώστε να σου προσφέρουμε μία όσον το δυνατό πιο ολοκληρωμένη πρόταση. 

____________________________________________________________________________________________________________________

Αν είσαι γυναίκα παίκτρια και:

  • ξεκινάς τώρα το padel & αναζητάς μία ευέλικτη και ελαφριά ρακέτα που θα σου προσφέρει έλεγχο ΔΕΣ ΕΔΩ
  • παίζεις σχεδόν ένα έτος padel και αναζήτάς μία ρακέτα που θα αναβαθμίσει το παιχνίδι σου όσον αφορά την δύναμη χωρίς να κάνεις εκπτώσεις στον έλεγχο, ΔΕΣ ΕΔΩ
  • παίζεις πάνω απο ένα έτος και αναζητάς δύναμη στη ρακέτα σου για μέγιστη επίθεση & έλεγχο ΔΕΣ ΕΔΩ

____________________________________________________________________________________________________________________

Αν είσαι άντρας παίκτης και:

  • ξεκινάς τώρα το padel & αναζητάς μία ευέλικτη και ελαφριά ρακέτα που θα σου προσφέρει έλεγχο ΔΕΣ ΕΔΩ
  • παίζεις σχεδόν ένα έτος padel και αναζήτάς μία ρακέτα που θα σε κατευθύνει το παιχνίδι σου σε πιο επιθετικά μονοπάτια, ΔΕΣ ΕΔΩ   ενώ αν με την ίδια εμπειρία θέλεις να έχεις τον μέγιστο έλεγχο στο παιχνίδι ΔΕΣ ΕΔΩ
  • παίζεις πάνω απο ένα έτος και αναζητάς δύναμη στη ρακέτα σου για μέγιστη επίθεση & έλεγχο ΔΕΣ ΕΔΩ

____________________________________________________________________________________________________________________

Επίσης κάτι άλλο που μόνο το padelove.gr προσφέρει για μια ολοκληρωμένη εμπειρία, είναι και το review που έχουμε σε κάθε ρακέτα, επισημένοντας τα σημαντικότερα της χαρακτηριστικά.

Θα το βρεις σε κάθε ρακέτα ξεχωριστά ώστε να μπορέσεις να αξιολογήσεις καλύτερα την επιλογή σου.

Και φυσικά στο 2108981089 θα βρεις πάντα κάποιον που θα σου λύσει κάθε σου απορία!

 

 

____________________________________________________________________________________________________________________

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΟΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ